Årsfestetikett
En gång i året, närmare bestämt i april firar Nationen sin årsfest. Det handlar om årets höjdpunkt, som varje nylänning med självaktning skall kämpa om att få en plats till. Vi klär upp oss, hedrar minnen och traditioner, beter oss belevat men har samtidigt roligt!
Innan själva middagen (och cocktailserveringen) är det solenn akt. Det är meningen att alla gäster skall komma redan då för att hedra talarna med sin närvaro, bevittna utdelningen av stipendier och komma i feststämning.
Entré och cocktailservering
En frackfest brukar börja med cocktailservering och det är artigt att infinna sig i tid. Vid entrén, huvudingången till nationshuset, överlämnar man sina ytterplagg till garderoben och går sedan uppför trappan till Skattmästarens bord. Där visar man upp kvittot på betald fest och får sitt namn kontrollerat på listan. Det är också nu man erhåller sitt supékuvert där program, meny och danskort ingår. Sedan är det dags att bege sig uppför trappan till Blå Hallen där det är sedvanligt att cocktailen serveras. Det är artigt att hälsa på Nationens Qvinnliga Funtionär (QF) och Kurator (jämförbara med värdinna och värd) som står i trappan och eventuellt festmarskalken. Med sitt cocktailglas i handen kan man sedan fritt flanera runt Blå Hallen och mingla med de övriga gästerna. Det är en god idé att i detta skede bekanta sig med placeringskartan för att få reda på vem som är ens bordsdam eller -kavaljer och var i salen man kan finna sin plats!
. Om det är någon som man inte känner från tidigare så kan man finkänsligt ta reda på vem det är för att sedan kunna marschera in par om par med rätt dam/kavaljer. Man klagar inte över vem man blivit placerad bredvid, och man går absolut inte och börjar ändra på placeringen – detta gäller samtliga fester! Bordsdamerna kan inte förvänta sig att bli bjudna på sprit av sin kavaljer, men kan förvänta sig ett civiliserat umgänge och uppmärksamhet samt den första dansen.
Middagen
När kavaljeren leder in sin bordsdam till matsalen så bjuder han henne sin högra arm, som damen fattar lätt innan de tillsammans tågar in och ställer sig framför sina platser vid bordet. Ifall damen bär handskar skall hon avlägsna dessa i god tid före intåget till matsalen. När alla gästerna har funnit sina platser så dunkar festmarskalken med sin ceremonistav i golvet invid dörren och presenterar därefter hedersgästerna som sedan inträder i tur och ordning. När inspektor bjuder QF stolen skall alla kavaljerer i salen bjuda sina damer att sitta. Kavaljeren drar då ut hennes stol med höger hand samtidigt som han bjuder henne stöd med vänstra handen.
Man rör inte snapsen förrän den är insjungen, dvs. först efter att "Helan går" är sjungen. Detsamma gäller även för vinet och punschen, dessa rörs inte förrän de är insjungna. Om vatten finns tillgängligt så är det fullt tillåtet att dricka detta när törsten blir till besvär. Det är Klubbhövdingen som leder sången och ingen annan, med undantag för inledningen till "Helan går" som sjungs av Kurator. Kurator är inte vald till denna uppgift på basen av sin sångröst, men skall dock alltid hedras för sin vackra sång! Tal hålls alltid av Inspektor, Kurator och klubbmästare. Vill man framföra tal, sånger eller liknande så skall man rådgöra med festmarskalken eller klubbhövdingen i god tid före middagen. Kom ihåg att ett långt tal sällan är roligt...
Det är också viktigt att skåla rätt för att undvika allmän yrsel vid bordet. Detta görs på följande sätt: man höjer sitt glas till tredje skjortknappen och ser den man skålar med i ögonen. Man skålar alltid vid bordet först med sin bordsdam/-kavaljer sedan med damen till vänster (i damernas fall herren till höger) och sedan med damen/herren mittemot. Samma procedur upprepas efter att man druckit.
Till förrätten hör snaps, till huvudrätten vin och till kaffet nyländsk punsch. Till alla dessa olika drycker hör skilda sånger som står skrivna i Nationens sångbok. I sångboken får man även skriva eller ta emot hälsningar som man önskar. Alla vid bordet börjar äta samtidigt. Ofta sker det först efter att QF börjat eller gett tillåtelse därtill. Man börjar alltid med de yttersta besticken och arbetar sig sedan inåt, rätt för rätt. Om man vill beställa in mera dricka kallar man på eller vinkar till sig servitören, all form av vissling är opassande. Man stiger inte heller upp mitt under middagen för att gå och prata med folk vid ett annat bord (eller göra något ännu värre). Konversationen vid bordet är en naturlig del av middagen och man får ta sitt sunda förnuft till hjälp och därmed inse att skvaller, sjukdomar, snuskhistorier och oaptitliga beskrivningar är oartiga vid en fin middag.
Dansen
Dansen börjar efter middagen då borden har städats undan. Festmarskalken visar hur danserna går. Först går inspektor och QF, sedan Kurator med dam/kavaljer och därefter övriga hedersgäster med sina damer respektive kavaljerer. Bordskavaljeren och -damen är danspartners för polonäsen och den därefter följande valsen. Mignonen brukar dansas med herren/damen på andra sidan och pas de quatre med herren/damen mittemot. Man antecknar sina namn på varandras danskort, så att inga missförstånd sker om vems tur det är.
Eftersläpp
Eftersläppet hålls på klubben dit man går yttre vägen så att inga kläder glöms kvar i Karl XII:s garderob. Eftersläppet är en tillställning för middagsgästerna men övriga är också välkomna. Dresscoden är strikt - frack eller mörk kostym för herrar, finare för damer. Eftersläppet brukar i regel fortsätta ända till morgondagens sillfrukost.
Klädsel
Festdräkt eller högtidsdräkt innebär alltså frack med vit väst, frackskjorta, vit fluga, sam svarta lackskor eller skor av tunn chevreau (i brist på nämnda – vanliga välputsade svarta skor). Om man har en folkdräkt kan man även bära den. Frackskjortan och västen skall helst inte synas under rockens framkant. Armbandsur är inte etikettsmässigt men ett fint fickur är ett stiligt alternativ. Till fracken bärs eventuella ordnar. Om man inte har ordnar är en prydligt vikt näsduk i bröstfickan att rekommendera. Observera dock att näsduk och ordnar inte bärs tillsammans. Nationsbanden bärs på det sättet att eget band (Nylands) bärs överst tvärs över bröstet börjande från höger till vänster. Sedan kan två andra nationsband fästas under. Resterande nationsband skall bäras i frackjackans vänstra bröstficka. Ordnarna fästs under vänstra bröstfickan. För kvinnor innebär högtidsdräkten lång balklänning, eller folkdräkt, samt ordnar. Ordensbandet går för kvinnor från motsatt sida än för män, dvs. från vänster axel till höger höft. Bandet får inte röra vid naken hud.
Med ett litet kunnande om etiketten så blir festen mycket roligare och mindre förvirrande. Man skall också komma ihåg att etiketten är för att underlätta och skapa feststämning samt göra det lite exklusivt. Det mesta hinner bli naturligt redan efter ett par fester. Vi ses på Nationen!